Wednesday, December 23, 2009

visi 2010_01


software ni pakku mesti kuasai tahun 2010...sebabnya?
tak tau la sebab apa...nak cukupkan ilmu kot...lepaih tu bleh ajaq kat kawan2
basic dah ada sikit2...bila dok perati...3D max vs Cinema4D...nampak gaya macam yang ni lagi baguih la
mungkin sebab kena dengan jiwa pakku kot

Tuesday, December 22, 2009

tutorial PHOTOSHOP 01

hari ni pakku nak mulakan la niat asal weblog ni dibuka...
untuk berkongsi serba sedikt ilmu grafik(walaupun hakikatnya pakku ni budak Telecommunication)
orang kata nak seribu daya...kalau x nak...macam2 la alasannya....betoi tak makku?
Bismillahirrahmanirrahim

TUTORIAL MEMBUAT FRAME/BINGKAI GAMBAR
(ala...outline yang ada pada gambar bila kita cuci tu...tengok tutorial di bawah ni paham kot)

finalize:
final 2
1. buka gambar yang ingin kita letakkan bingkai

2. resize kan gambar tu supaya ada ruang(untuk kemudahan di kemudian hari..)
resize
3. pilih Move Tool dan tekan SHIFT+CTRL+MOVE TOOL untuk resize dalam keadaan skala yang terkawal
move tool:move tool
4. seterusnya pergi ke Layer>Layer Style>Blending Options
menu
5. pilih Inner Glow dan ubah setting seperti berikut:
         Blend mod : Normal
         Opacity : 100%
         warna : FFFFFF (putih)
         choke : 100%
         size : ikut selera masing2 (21px)
inner

6. tekan OK...siap
final 1

untuk menambahkan kesan bayang2 (shadow)

1. pergi ke Layer>Layer Style>Blending Options(sama macam tadi jugak)
2. pilih Drop Shadow
shadow
3. kemudian buat la adjustement seperti yang kita kehendaki
lepas tu...siap
contoh yang dah siap:
sebelum
sebelum
selepas

final 2
contoh kreatif:
FAMILY09_all
SELAMAT MENCUBA

Monday, December 21, 2009

berita GEMBIRA

alhamdulillah

akhirnya...berita yang ditunggu-tunggu akhirnya terjawab jugak minggu lepas...kami sekeluarga dapat berpindah ke tanah besar(Penang)
selepas hampir mencecah tahun ke-7 pakku dok di sabah
banyak perkara yang pakku rasa xkan dapat di tempat lain bila dok di negeri bawah bayu ni
ada yang syiok...ada yang munyok
banyak yang dah berubah dari 2004 sampai 2009...dulu2 PoliKK lengang ja
la ni...macam2 adaa...
umah pakku pun dulu pakku dok sorang2 ja...la ni dah jd ampat
FAMILY09_OLD
tapi...walau seronok dan sedihnya dok ditempat orang...satu perkara yang xkan dapat bila dok ditempat orang adalah melihat muka mak & ayah sendiri
keluargaku07

banyak benda yang akan pakku share dalam blog ni...photoshop,illustrator, komputer...macam2 lah
orang kata ilmu kalau kongsi dgn orang x akan berkurang bahkan bertambah lg ada la
tp..kalau duit, lama2 kering la duit tu...hehe
Tungguuuu....

p/s:
anak kami dua2 dapat ic -12-(sabah)...buat kenangan orang kata
aleya 2years+2m
zikri 3months

Friday, December 18, 2009

Salam Maal Hijrah

maal
setelah hampir 7bulan pakku x update(mungkin x nak serius lg kot...) maka harini 1 muharam 1431h pakku mula aktifkan kembali blog ni.

niat pakku hanya utk berkongsi apa2 bahan yg boleh kita gunakan utk kesejahteraan ummat...insya Allah
semalam, 17 disember 09 kami mendapat berita yang sangat mengembirakan....apa beritanya...
TUNGGUUUUUUU...hehe

ok...nanti pakku cerita



Tuesday, May 5, 2009

bila ku berkata-kata...

assalamualaikum...n...salam untuk semua
setelah ku blajaq...n mencari-cari ilmu yang secukupnya...tanggal 5:5:2009...
inilah posting pertama KU...
banyak yang ingin ku berkongsi...
...hanya MASA yang akan menentukan...

twitter

Subscribe via email

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Live Traffic Feed

widgets

  © Free Blogger Templates 'Photoblog II' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP